pondělí 25. března 2013

pátek 22. března 2013

Vozítko Curiosity vrtá a vrtá ...

Vozítko Curiosity už má za sebou čtvrtinu plánované primární části mise. Na povrch rudé planety přistálo 6. srpna 2012 a v době přípravy tohoto článku po něm zatím ujelo asi sedm set čtyřicet metrů. Nedávno na sebe laboratoř strhla pozornost zejména kvůli prvním vrtům do marsovského povrchu. Vrty na obrázcích nejsou nikterak velké a hluboké. Jejich průměr je přibližně 1,6 cm a hloubka více zde.

čtvrtek 21. března 2013

Zkoumali jsme kondenzátor

Astronomové nalezli ...


Astronomové nalezli nového nejbližšího souseda Slunce. Jedná se o pár hnědých trpaslíků.
Nový objev astronomů z Penn State bude tvrdým oříškem pro terminology a astronomické machry. Jednak proto, že seznam třech nejbližších systémů bude muset být doplněn o jedno velké „ale“.
Více zde 


čtvrtek 14. března 2013

Členové kroužku soutěžili ve Frýdku.


Soutěžil
Čtvrteční odpoledne bylo na frýdeckém gymnáziu ve fyzikální učebně vyhrazeno debrujárským pokusům s vodou. Probíhal zde projekt „ESDY - Water for thought". Finálového odpoledne se zúčastnili nejúspěšnější vodní experimentátoři z různých škol.
O vítězi rozhodla odborná porota. Naši zástupci Beáta Šodková, Sabina Sikorová a Marek Petroš obsadili dokonce i místa na stupních nejvyšších. Ocenění a pochvalu zaslouží všichni zúčastnění žáci z naší školy. Všechny předvedené pokusy byly moc zajímavé a sklidily zasloužený potlesk a nejcennější pro všechny zúčastněné bylo poznání, že pokus se nemusí vždy podařit, ale důležité je dokázat vydržet a překonat nezdary a úspěch se určitě dostaví.
Radost z uvažování a z chápání je nejkrásnějším darem přírody.
Albert Einstein
Fotogalerie