úterý 27. listopadu 2012

Co našla Curiosity na Marsu?

Víme v podstatě jistě, co to nebude: důkaz o existenci života na Marsu, ať už minulého nebo současného. Curiosity totiž na zjištění něčeho takového nemá vybavení. Samozřejmě by mohla objevit život viditelný pouhým okem, ale ten na Marsu evidentně není.

 

Jak funguje reaktor?

 Současným základem výroby elektrické energie z atomu je využití rozpadu atomového jádra – štěpení. Při něm dojde u uvolnění energie především ve formě gama záření a také k produkci neutronů.

čtvrtek 22. listopadu 2012

Pokusy s těžištěm




Společně jsme se pokoušeli vyrobit kouzelnou krabičku, která jede do kopce.

pondělí 19. listopadu 2012

Spojení skrze meziplanetární internet


K řízení sond se používají také  sítě, které udržují zprávy i v případě, že dojde ke ztrátě signálu. Například ve chvíli, kdy sonda „zmizí z dohledu“ robota na povrchu planety – tedy když zaletí za horizont. Jakmile je pak spojení obnoveno, uložená zpráva je doručena.

Bojíš se dopadu komety? - Pravda o filmech

Jednou z oblíbených kratochvílí hollywoodských scénáristů je likvidace matičky Země na tisíc a jeden způsob. Mezi z nejoblíbenější způsoby patří vyslat naším směrem asteroid, kometu nebo podobný vesmírný objekt, který by po dopadu na Zemi způsobil zánik lidské civilizace. Taková show se zpravidla neobejde bez porušení nejednoho fyzikálního zákona.

neděle 18. listopadu 2012

Jakou otázku byste položili mimozemšťanům?

Už půl století nasloucháme vesmíru v naději, že se nám podaří nalézt signál mimozemské civilizace. V minulosti proběhly i opačné směry, kdy radioteleskopy vyslaly ke konkrétním hvězdám či v poslední době planetárním systémům zprávy pro případné mimozemské civilizace. Zkusme se nyní zasnít a představit si, že jsme s mimozemskou civilizací navázali kontakt.
Více čti zde.

středa 14. listopadu 2012

Planeta sedmkrát větší než Jupiter

Vědci už dlouho předpokládali existenci planet, které volně proplouvají vesmírem, aniž by byly chyceny do gravitačních sítí nějaké hvězdy, dosud se jim však nedařilo výskyt takového tělesa potvrdit.

čtvrtek 8. listopadu 2012

Astronomická olympiáda

V našem kroužku proběhne školní kolo podle kategorií 20. a 27. listopadu.
Astronomická olympiáda (zkráceně AO) je předmětovou soutěží z oboru astronomie a příbuzných oborů, která je určena pro žáky základních a středních škol. Cílem olympiády je napomáhat vyhledávání talentovaných žáků a systematicky podporovat a rozvíjet jejich odborný růst.

Astronomická olympiáda je dle potřeby členěna do jednotlivých kol a věkových kategorií

středa 7. listopadu 2012